Fínske pôžičky a ich charakteristika

Alebo tiež známa ako japonská, dánska pôžička atď. Určite ste sa už stretli s týmto pojmom. Prečo práve fínska? Pretože prvé krátkodobé úvery k nám prišli z tejto nádhernej severskej krajiny. Používa sa pre ňu aj termín pikavikit.

Základným znakom pri fínskej krátkodobej pôžičke je jej

  • dostupnosť
  • pomerne nízka suma
  • splatnosť ktorej sa pohybuje väčšinou do jedného mesiaca.

Charakteristika

Môže byť tiež onálepkovaná aj ako sms pôžička, mikropôžička alebo krátkodobá pôžička, a je to taký typ, ktorý je vystavený na minimálnu dobu /obvykle do jedného mesiaca/, obnos takto požičaných peňazí sa pohybuje len vo výške maximálne pár stoviek eur /20,-€ až 350,-€/ a s vysokým RPMN.

Označenie fínska nie je oficiálnym názvom, ale veľmi rýchlo sa zaužíval. /medzi prvými poskytovateľmi na Slovensku bola aj fínska spoločnosť Ferratum Bank/.

Prioritne slúži na rýchle vyriešenie aktuálneho problému s peniazmi, slúži napríklad aj ako rýchla pôžička pred výplatou.

Môžete ju použiť na čokoľvek, je bezúčelová.

Na získanie nepotrebujete ručiteľa a ani inú formu ručenia.

Základnou podmienkou je vek 18 rokov /niektoré spoločnosti vyžadujú vek aspoň 21 rokov/, horná hranica nebýva určená, keďže sa jedná o krátkodobú pôžičku splatnú v priebehu pár dní, respektíve týždňov.

Prvá žiadosť niekedy býva aj časovo náročnejšia – jedná sa hlavne o písomný súhlas so zmluvou o poskytnutí pôžičky, a v niektorých prípadoch aj k doloženiu dokladov. Nie je to však pravidlom u všetkých spoločností. Opakované žiadosti u tej istej spoločnosti sú potom naozaj vybavované veľmi promptne, hlavne keď nemáte žiadny problém so splácaním svojich predošlých záväzkov.

Fínska pôžička môže byť bez dokladovania príjmu, niekde sa vyžaduje aspoň čestné prehlásenie, že príjem máte, prípadne si poskytovateľ overuje Vášho zamestnávateľa.

Je aj pre nezamestnaných a mamičky na materskej dovolenke, kde sa jedná hlavne o rýchlosť a prístupnosť.

Bez registra – pri takýchto nižších sumách sa väčšinou čistý register nevyžaduje, určite však môžete získať lepšie podmienky, ak takýmto zápisom v registri nedisponujete.

Peniaze po schválení máte v drvivej väčšine na účte do pár minút /ak máte účet v jednej z bánk, z ktorých poskytovateľ posiela peniaze/. Niekedy je možné, že prvú Vám schvália s tým, že peniaze budú poslané poštovou poukážkou, čo slúži poskytovateľovi ako dôkaz, že sa na adrese, ktorú ste uviedli v žiadosti, aj naozaj zdržiavate.

Získať ju môžu aj samostatne zárobkovo činné osoby /SZČO/, tu je však potrebné doloženie potvrdenia o podaní daňového priznania za príslušný rok.

Spoločnosti, ktoré poskytujú fínske pôžičky odmeňujú svojich verných dlhodobých zákazníkov napríklad tým, že po splatení troch úverov, získava klient na ďalšiu zľavu 10 percent, po splatení štyroch je to zľava až 15 percent a podobne.

Pri uzavretí zmluvy máte možnosť aktivovať si  špeciálnu službu, kedy si môžete predĺžiť dobu splatnosti, to znamená, pokiaľ sa  Vám k dátumu splatnosti nepodarí splatiť, a viete o tom o niečo skôr, môžete požiadať o neskorší dátum splatnosti, samozrejme však za poplatok, ktorý musíte zaplatiť vopred. Takto smiete postupovať až pokým nebudete môcť zaplatiť celú dlžnú čiastku.

Máte možnosť výberu medzi viacerými spoločnosťami poskytujúcimi rýchlu pôžičku online, v rámci konkurenčného boja medzi nimi a v rámci zlepšenia si svojich pozícií na trhu, čoraz viac spoločností poskytuje Vašu prvú pôžičku zdarma, teda úplne oslobodenú od akýchkoľvek poplatkov, či dokonca aj úrokov. O akú sumu si požiadate a aká Vám aj reálne príde na účet, presne takú aj vrátite, ani cent navyše.

Na jej vybavenie väčšinou nič nepotrebujete /je to však rozdielne – každá spoločnosť má vlastné kritériá pri poskytovaní/, hlavne pri menších sumách. Vybavíte ju z pohodlia domova online, či pomocou sms.

Poďme si však osvetliť aj sociálno-etický aspekt tejto formy poskytovaní krátkodobých pôžičiek, úverov.

Ako vyzerá typický klient, respektíve záujemca?

  • potenciálny žiadateľ je bez vysokoškolského vzdelania
  • nefiguruje ako vlastník nehnuteľnosti – je väčšinou ako podnájomník
  • je to človek s príjmom do 5 000,- € ročne
  • je rozvedený alebo sám

Takýto klient touto pôžičkou uhrádza svoje bežné životné výdaje behom mesiaca / telefón, cestovné náklady, nákupy do domácnosti/.

Ešte vyššia pravdepodobnosť čerpania je, ak žiadateľ nemá vedený účet v banke, respektíve nemá k nemu prístup /účet zablokovaný kvôli exekúcii napríklad/, a teda nemá možnosť získať úver s nižšími úrokovými sadzbami.

V niektorých štátoch je dokonca úplne zakázaná, respektíve obmedzovaná stanovením maximálne možnej výšky RPMN, pretože nezriedka sú ľudia, ktorí požiadajú o takýto typ, so svojimi finančnými zdrojmi ešte viac zaťažení po splatení krátkodobej pôžičky, ako boli na tom pred tým. Často sa takto ľudia dostávajú do takzvanej dlhovej pasce, kedy pre vyplatenie jedného úveru si berú ďalší.

Poskytovatelia vysoké RPMN obhajujú tým, že nesú väčšie riziká a pokiaľ by pri poskytnutí použili konvenčné úrokové sadzby, poplatky by takto nepokryli ani vlastné spracovanie žiadosti. Príklad, za úver vo výške 30,-€ na týždeň s 20%-nou RPMN /rozpočítané na týždeň/ by sa poplatok pohyboval vo výške len 40 centov. Preto vyššie RPMN sú takto, podľa poskytovateľov, adekvátne k vlastným fixným nákladom a dosť vysokej úrovne strát.

Ďalším dôvodom prečo vopred netreba odsudzovať takýto typ je, že pokiaľ by potenciálny zákazník už nemal možnosť siahnuť po takejto fínskej pôžičke, mohlo by sa to „zvrhnúť“ k iným, nebezpečnejším variantom získania peňazí /ilegálna úžera, rôzne iné trestné činy a podobne/.

Nemusí byť nutne zdrojom enormných ziskov a tiež sa nepotvrdila ani skutočná spojitosť s dlhovými pascami.

Je však pravdou, že zase iné štúdie tvrdia, že fínske pôžičky nie sú spojené s väčšími rizikami ako pri úveroch dlhodobých. Ďalej tvrdia, že sú podľa nich prejavom zlyhania trhu, ich ceny sa totiž vonkoncom nemenia v závislosti od prirodzeného dopytu. Sú využívané hlavne v stave núdze, čo poskytovateľom dovoľuje aby stanovili poplatky čo najbližšie k stropu určenom tým ktorým štátom.

Ako to už býva na tom našom svete, pravda bude niekde uprostred. A práve preto záleží čím ďalej tým viac na jednej veci, a tou je hlavne finančná gramotnosť jedinca, jeho vzdelávanie v oblasti financií, aby dokázal rozpoznať, kedy sa preňho táto pôžička vyplatí a kedy určite nie. A hlavne tu na Slovensku, keď jeden prieskum z roku 2013 uvádza, že v úrovni finančnej gramotnosti sme úplne poslední na svete !

Potrebujete poradiť?

Sme tu pre vás v pracovných dňoch od 8:00 do 16:30.

  • 0948 090 040
    Za cenu bežného hovoru
  • otazky@peniazomat.sk
  • Peniazomat

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *